Betonvas

vas, vasanyag árAz építkezés során a betonvasakat a betonozáshoz használjuk a vasalt beton elkészítéséhez. A beton vasalása rendkívül fontos feladat, amelyet az építési/kiviteli tervek szerint a statikai méretezést pontosan követve kell elvégezni. A betonozás során elhagyott vasalás később már nem pótolható. A betonba szakszerűtlenül, hiányosan (vagy egyáltalán nem) elhelyezett vasalat kártékony hatással lesz az épület szerkezetére!

A betonvas szálak alapmérete 6 méter. Vastagságuk különböző, vásárláskor kövessük a rendelkezésre álló statikai terveket. Betonozáshoz a bordázott betonvasat kell használni! A vasalt beton védelméről később is gondoskodjunk, hogy sok éven át megfelelő szirárdságot biztosítson építményeinknek!

Amit a betonvasról tudni érdemes

A melegen hengerelt betonvasak rúdacélok. Ez az építőiparban legnagyobb mennyiségben felhasználásra kerülő acélfajta. A jelölésekben szereplő B a betonvas, az első két számjegye a szakítószilárdság, a második két számjegye a folyáshatár alsó határának közelítő értékét jelenti 0,1 N/mm 2-ben. Például a B 38.24 jelölésű betonvas legalább 370 N/mm2 szakítószilárdságú és legalább 235 N/mm2 folyáshatárú
betonvasat jelent.
A betonvasak kör keresztmetszetűek, sima, illetve különböző bordázott felülettel készülnek. A sima felülettől eltérő kialakításnak több célja van:

  • a betonvas bordái növeli az acélbetétek tapadását a betonban, ami az acél és a beton együttdolgozásának feltétele;
  • a beton húzott részén kialakuló repedések tágassága annál kisebb, minél kisebb az acélbetétek átmérője, és minél jobb a tapadásuk a betonban;
  • az eltérő felületi kialakítású betonvasak más-más szilárdsági és egyéb csoportba tartoznak, és így egymástól könnyen megkülönböztethetők.

A bordázott betonvasak tényleges keresztmetszeti területét a helyettesítő átmérő alapján számolják. A helyettesítő átmérő úgy állapítható
meg, hogy lemérik a próbapálca vagy a legalább 10 cm hosszúságú betonacéldarab tömegét (m) és hosszúságát (T). Ismerve az acél sűrűségét (p = 7,85 g/cm 3 ) a helyettesítő átmérő számítható.

Betonvas árak

A jelenleg aktuális betonvas árainkat itt találja.
Betonvas hajlításhoz szükséges célszerszámokat a Kapriol szerszámüzlet oldalán találhat.

Kérje szaktanácsunkat a vasalással kapcsolatban

Bármilyen kérdése merülne fel a vasalással és a vasanyagokkal kapcsolatban kérje szakembereink tanácsát:

Tel.: (36 26) 332 647,
Fax: (36 26) 333 976,
E-mail: info@htuzep.hu

 

>> VISSZA A FŐOLDALRA