Betonacél termékismertető és árak

vas, vasanyag árAz építkezés során a betonacélokat a betonozáshoz használjuk a vasalt beton elkészítéséhez. A beton vasalása rendkívül fontos feladat, amelyet az építési/kiviteli tervek szerint a statikai méretezést pontosan követve kell elvégezni. A betonozás során elhagyott vasalás később már nem pótolható. A betonba szakszerűtlenül, hiányosan (vagy egyáltalán nem) elhelyezett vasalat kártékony hatással lesz az épület szerkezetére!

A betonacél szálak alapmérete 6 méter. Vastagságuk különböző, vásárláskor kövessük a rendelkezésre álló statikai terveket. Betonozáshoz a bordázott betonvasat kell használni! A vasalt beton védelméről később is gondoskodjunk, hogy sok éven át megfelelő szirárdságot biztosítson építményeinknek!

Amit a betonacélról tudni érdemes

A melegen hengerelt betonacélok rúdacélok. Ez az építőiparban legnagyobb mennyiségben felhasználásra kerülő acélfajta. A jelölésekben szereplő B a betonacélt, az első két számjegye a szakítószilárdság, a második két számjegye a folyáshatár alsó határának közelítő értékét jelenti 0,1 N/mm 2-ben. Például a B 38.24 jelölésű betonacél legalább 370 N/mm2 szakítószilárdságú és legalább 235 N/mm2 folyáshatárú
betonacélt jelent.

A betonacélok kör keresztmetszetűek, sima, illetve különböző bordázott felülettel készülnek. A sima felülettől eltérő kialakításnak több célja van:

  • a betonacél bordái növeli az acélbetétek tapadását a betonban, ami az acél és a beton együttdolgozásának feltétele;
  • a beton húzott részén kialakuló repedések tágassága annál kisebb, minél kisebb az acélbetétek átmér ője, és minél jobb a tapadásuk a betonban;
  • az eltérő felületi kialakítású betonacélok más-más szilárdsági és egyéb csoportba tartoznak, és így egymástól könnyen megkülönböztethetők.

A B 38.24 jelű betonacél kör keresztmetszetű, felülete sima. Általában szerelő jellegű vasszereléshez (kengyelekhez, emelőkampókhoz) használják. A gyártott átmérőméretek: 6-40 mm.

A B 50.36 jelű betonacél csavarható bordás, a legkényesebb igénybevételek (fárasztás, üt őmunka, hideg) felvételére alkalmas. Hegesztett vasszerelésekhez használják, 8-40 mm-es átmérővel állítják elő. Régen hídacélnak hívták.

A B 60.40 jelű betonacél nyílbordás, a vasbeton szerkezetek általánosan, tömegesen használt anyaga. Nem hegeszthető, 8-40 mm-es átmérővel állítják elő.

A B 60.50 S jelű betonacél sima kör keresztmetszetű, csak hegesztett síkhálók készítéséhez alkalmazható, 6-12 mm-es méretben gyártják.

A B 60.50 jelű betonacél csavarbordás felületű, korszerű termék. A hegesztett vasalások általánosan, tömegesen használt anyaga, 8-28 mm átmérővel készül.

A B 75.50 jelű betonacél csavarbordás, nem hegeszthető, az előre gyártott vasbeton szerkezetekhez használják, 8-16 mm-es átmérővel készül.

A hegeszthető betonacélok esetében (B 38.24, B 50.36, B 60.50 S és B 60.50) a széntartalom megengedett legnagyobb értéke elő van írva, és ez a 0,22-0,24%-ot nem haladhatja meg.

A 6 mm átmérőjű betonacélt minden esetben tekercsekben, a 8, 10 és 12 mm átmérőjű betonacélt pedig a megrendelés előírásaitól függően tekercsben vagy egyenes szálakban kell szállítani. A B 75.50 jelű és 10 mm-nél nagyobb átmérőjű betonacélt, valamint az egyéb minőségű
és 12 mm-nél nagyobb átmérőjű betonacélt minden esetben szálakban kell szállítani.

A bordázott betonacélok tényleges keresztmetszeti területét a helyettesítő átmérő alapján számolják. A helyettesítő átmérő úgy állapítható
meg, hogy lemérik a próbapálca vagy a legalább 10 cm hosszúságú betonacéldarab tömegét (m) és hosszúságát (T). Ismerve az acél sűrűségét (p = 7,85 g/cm 3 ) a helyettesítő átmérő számítható.

Betonacél árak

A jelenleg aktuális betonacél árainkat itt találja.
Betonacél hajlításhoz szükséges célszerszámokat
a Kapriol szerszámüzlet oldalán találhat.

Kérje szaktanácsunkat a vasalással kapcsolatban

Betonacél azonnal rendelhető központi weboldalunkon keresztül is. Bármilyen kérdése merülne fel a vasalással és a vasanyagokkal kapcsolatban kérje szakembereink tanácsát:

Tel.: (36 26) 332 647,
Fax: (36 26) 333 976,
E-mail: info@htuzep.hu

 

>> VISSZA A FŐOLDALRA